tirsdag den 7. april 2015

Friluftsliv - kom godt fra start

Jeg oplever tit folk der spørger til anbefalinger af grej mv. når de som nybegyndere vil igang med friluftlivet. Det er super godt at spørge andre og mere erfarende folk til råds, vi er her jo til at hjælpe hinanden! På baggrund af de seneste mange spørgsmål på Facebook og i diverse forums laver jeg dette indlæg som sådan løst kommer ind omkring mange af tingene, håber i vil finde det nyttigt :)

Der er mange måder at dyrke friluftlivet på, og som udgangspunkt er den ene måde ikke mere rigtig end den anden. Man skal starte med friluftsliv på det niveau men selv synes er passende.



Mange starter typisk med "shelter-livet" hvor man tager ud om aftenen, starter lidt bål, laver snobrød og overnatter i shelteret og tager efterfølgende hjem dagen efter. Det er en rigtig god måde at starte på, da det ofte ikke kræver en helt masse udstyr. Man kan faktisk nøjes med en rulle sølvpapir, et liggeunderlag og en sovepose - mere kræver det faktisk ikke og de fleste shelters ligger i overskuelig afstand fra p-pladser, så man har ofte ikke engang brug for en rygsæk.

Andre starter på mindre vandreture med overnatning i shelter eller telt. Dette kræver en smule mere udstyr, men absolut også en super god måde at snuse til friluftslivet på. Personligt startede mit friluftsliv med en uges tur på Kilimanjaro i Tanzania, men det er en helt anden historie ;)

Det er dog meget vigtigt, at man ikke lader sig begrænse af ens udstyr eller mangel på samme. Man kan sagtens nyde naturen og overnatte i shelters mv. uden at man forinden har købt for 10.000 kroner udstyr! I skrivende stund er det forår og sommeren er på vej, hvilket jo betyder varmere vejr og dermed kan man "nøjes" med meget billigere udstyr. Man skal ikke nødvendigvis have et liggeunderlag med mega høj R-værdig (isoleringsevne) eller hundedyre dun soveposer der går ned til minus 10 grader. Man kan købe sig noget billigere "begynder-grej" og så finde ud af om det der friluftsliv overhovedet er noget der fanger på den lange bane.

Mit forslag til en "begynder-pakke"
Sovepose
Der findes soveposer med dun og med fiber, fiberposerne er som udgangspunkt noget billigere end dun, men også noget tungere og ikke så komprimerbare. Til gengæld er de mere "brugervenlige" da de bl.a. ikke er så følsomme overfor fugt. Køre du ud til en shelter eller teltplads, spiller vægt og fylde ikke den store rolle. Gå derfor efter den komfort temperatur der passer til den eller de årstider du ønsker at være ude i. Hvis du ønsker at være ude sent forår, sommer og tidligt efterår, kan du sove godt og trykt med en sovepose der har en komfort temperatur på ca. 5-6 grader. Hvor imod hvis du vil bruge den ifbm vandre er det ikke helt ligegyldig hvor meget posen fylder eller vejer for den sags skyld, så vil jeg anbefale at gå efter en dunpose.

Hvis du skulle komme til at købe en sovepose der alligevel ikke er helt varm nok, kan man med fordel købe en inderpose de fåes i flere forskellige materialer bl.a uld, fleece og silke, de giver lige nogle ekstra grader til komforttemperaturen, typisk mellem 2-8 grader afhængig af materialevalg.

Man går sjældent galt i byen med soveposer fra Nordisk eller Cumulus

Liggeunderlag
Der findes skumunderlag, selvoppustelige og oppustelige, alt sammen et spørgsmål om komfort, pris og vægt, jeg vil anbefale en oppusteligt med en tykkelse på omkring 5cm, disse kan ofte erhverves for 5-800 kroner.

Isoleringsevne på liggeunderlag bliver ofte anført som R-værdi, og tommelfinger-reglen siger:
Sommer - R-værdi op til 2
Forår/efterår - R-værdi 2-4
Vinter - R-værdi op til 4-7

Ovenstående skal forståes som minimumstal, det betyder at du sagtens kan sove med en R-værdi på ex. 4 eller 6 på en lun sommernat.

Man går sjældent galt i byen med liggeunderlag fra Termarest eller Expeed

Kogegrej
Der findes nærmest uendelig mange brændere og kogesystemer, der er dog en klassiker, og denne vil jeg klart anbefale -Trangia. Der er uden tvivl en god grund til at Trangia har kunnet fejre 90års jubilæum! Det er billigt, alsidigt og virkelig nemt at håndtere. Trangia findes som udgangspunkt i 2 størrelser og et utal af kombinationer, afhængig af temperament. 27-serien er til 1-2 personer, 25-serien er til 2-4 personer. Ydermere kan man få dem med både spritbrænder og gasbrænder, der er fordele og ulæmper ved begge. Begge brændere passer til alle modeller.

Gasbrænder
+ soder ikke gryderne
+ nemt at regulerer styrken (varmen)
kan være svært at få i udlandet (gas må ikke medbringes i fly og lign.)
 svært at arbejde med når temperaturen nærmer sig 0 grader og der under 
   (man kan dog købe speciel vintergas)

Spritbrænder
+ fungerer med almindelig husholdningssprit
+ brænder fint ved lavere temperaturer
 soder gryderne
 den lille spritbeholder skal fyldes ofte

Rygsæk
Hvis du skal lidt mere end de 200 meter fra bilen og til nærmeste shelter, skal du naturligvis have en rygsæk til dine ting. Det er enormt vigtigt at du har mulighed for at prøve rygsækken inden køb, eller hvis du handler på nettet, at du har muligheden for at returnere den igen. Der er VIRKELIG stor forskel på hvordan de sidder og det afhænger meget af ens egen højde, bygning osv, hvordan rygsækken sidder. Den der sidder godt på andre, sidder ikke nødvendigvis godt på dig. Ifht størrelse på rygsækken, afhænger det naturligvis meget af hvad du putter i den, men som udgangspunkt kan man sige ca. 50L til weekendture, 70-80L til 3-7 dages ture mv. Husk dog, det er ikke kun dig grej du skal have med dig, der skal også gerne være plads til vand, mad og i flere tilfælde skrald og en toiletrulle :)

Mange rygsække hedder eksempelvis 50+10, det betyder at rygsækken kan "udviddes" typisk er det toppen der kan hæves, det gør det bl.a. muligt at rygsækken kan bruges til flere formål.

Man går sjældent galt i byen med rygsække fra Osprey og Deuter.

Med ovenstående 4 ting kan du faktisk nå rigtig langt, og derfra kan man stille og roligt bygge på. Start bare med de ting du har i forvejen, der er ikke nødvendigvis grund til at gå ud og købe fancy vanddunk, titanium bestik eller vandrestøvler til flere tusinde kroner. Start med en kildevandsflaske fra Rema1000, bestikket fra skuffen, evt en plastik tallerken og dine kondisko -sagt med andre ord, har du noget i hjemmet der kan bruges, så start med det, for du kan altid købe "det rigtige" senere. Andre friluftsfolk vil ikke se ned på dig eller dit udstyr, hvis ikke lige du har det nyste grej fra grej-pusheren :)



Hvis ikke jeg vil overnatte i shelter, hvad så? 
-jamen så er der flere muligheder. Du kan vælge at købe et telt, en hængekøje eller er du lidt mere "hardcore" kan du bruge et bivibag/tarp setup.

Teltet
Der findes tusindvis af telte, forskellige former, størrelser og materialer. Start med at finde den rigtige størrelse. HUSK at antal personer der er opgivet fra teltproducenterne kan være en smule optimistiske, forstået på den måde, at du skal være opmærksom på hvor bredt dit/jeres liggeunderlag er. Hvis de 60cm brede skal teltet som minimum være 120cm og gerne lidt mere da det ikke er hverken særlig rart eller nogen god idé at ligge helt op ad teltdugen. Husk at der heller ikke er taget hensyn til en vandrerygsæk eller anden oppakning, så er i 2 mand afsted med rygsække, så skal i nok have et "3-mands telt" :)

Hængekøje
Et alternativ til teltet hvis du er alene afsted. Det giver nogle andre muligheder ifht opsætning, kræver ikke noget bestemt af underlaget, blot 2 træer i passende afstand. Hvis du vælger hængekøje, så regn med at du også skal have en tarp (en form for presenning til at hænge over køjen) så du er beskyttet mod dug, regn og ikke mindst vind.

Bivibag/tarp
En bivibag er egentlig en form for pose du trækker ud over liggeunderlag og sovepose, der gør det i stand til at ligge direkte på jorden uden at tingene bliver beskidte eller ødelagte pga. fugt. Tarpen har samme funktion som ved hængekøjen, så du er beskyttet mod dug, regn og ikke mindst vind.

Hvad med tøj, hvad skal jeg have på?
Igen er der ingen regler for hvad man skal have på, der er dog et par gode råd :)
Brug lag på lag princippet. Det er nemt at tilpasse hvis du skulle have fået for meget eller for lidt tøj på.

Jeg har som oftest 1, 2 eller 3 lag på, afhængig af årstid. Inderst (basislag) har jeg uld, uld er altid godt, det har nogle fantatiske egenskaber som syntetiske materialer ikke kan matche (læs evt lidt mere om uld her). Yderst har jeg et vind og vand afvisende lag på, typisk en skaljakke og som evt. mellemlag kan man have en vest eller langærmet trøje. Det er meget individuelt hvad man har det bedst i, og kan jo dermed kun svare for mit eget vedkommende :)

Har du yderligere spørgsmål, skal du være velkommen til at spørge i nedenstående kommentarfelt :)

Go' fornøjelse med friluftslivet og husk -naturen starter lige uden for døren!

2 kommentarer:

  1. Hvad skulle sølvpapir til for, som du nævner allerførst, til den første overnatning i shelter? Var det bare en joke? Jeg er spejder gennem mange år og har (næsten) fået udraderet det i mit spejder- og friluftsliv, da det ikke er sådan særligt miljøvenlig!

    SvarSlet
  2. Nej det var egentlig ikke en joke. Sølvpapir er nemt at bruge hvis du vil lave mad direkte i bålet, kød, kartofler mv. kan tilberedes direkte i gløderne. Nej det er ikke godt for miljøet, hvis man lader det ligge, men går naturligvis ud fra at folk rydder op efter sig selv :)

    SvarSlet